Rendkívül viharos időket élünk, életünk minden területét fenekestül felforgatva, és ez alól a munka sem kivétel. Hibrid vagy távmunka, 4 napos munkahét, ’nagy felmondások’, csendes kilépés, nyomás az egyenlő fizetésekért, automatizáció, mesterséges intelligencia és munkavállalói jóllét – csak hogy néhány trendet említsünk, melyek hatással vannak arra ahogyan dolgozunk. Mégis, az emberek 60%-a érzelmileg eltávolodott a munkájától és 19%-uk nyomorultul érzi magát a munkahelyén a 2022-es Gallup Global Workplace kutatás szerint.

Mit tehetsz, hogy megtaláld a számodra megfelelő állást vagy karriert, ahol valóban ki tudsz teljesedni?

 

Mi az az IKIGAI?

Az Ikigai (ee-kee-gahy) egy több évszázados japán filozófia az élet értelméről („iki” jelentése élni vagy élet és „gai” jelentése ok vagy érték); amiben az ember békéje, célja és öröme rejlik. Segít felfedeznünk miért is vagyunk a Földön. A japánok úgy hiszik, hogy az ikigai-juk felelős az életben megélt örömökért. Az ok, amiért reggel felkelsz és folytatod minden egyes napodat.

Eredetileg az öröm és a béke felfedezésének a módszere volt, de arra is használható, hogy megtaláld a lelkesedést és a kiteljesedést a karrieredben, és akár hosszú távú karrier tervezésre is.

 

Miért fontos hogy legyen IKIGAI-jod?

Az életünknek elégedettséget, értelmet és boldogságot ad, ha világos és meghatározott ikigai-jal rendelkezünk. Valami iránt szenvedéllyel lelkesedni segít stabilnak maradni az állandó változások és kiszámíthatatlanság közepette. Az érzés, hogy van értelme és célja az életednek, növelheti a hatékonyságodat, motivációdat és a munkahelyi elköteleződésedet.

Az Ikigai-jod változhat az életed során attól függően, hogy éppen melyik életszakaszodban vagy; ez teljesen normális, hiszen nem csak egy dologra találhatsz rá életed során.

 

Hogyan találhatod meg az IKIGAI-jodat a munkádban?

Az Ikigai 4 terület keresztmetszetében található: amit SZERETSZ csinálni, amiben JÓ VAGY, amire szüksége van a VILÁGNAK és amiért FIZETNEK neked. Az Ikigai-jod ott van, ahol ez a 4 kör a középpontban metszi egymást, erre kellene összpontosítanod az erőfeszítéseidet, hogy megtaláld az igazi célodat és kiteljesedésedet:

Marc Winn amerikai vállalkozó által készített Venn-diagram az Ikigai fogalmának illusztrálására

AMIT SZERETSZ CSINÁLNI

Azokat a dolgokat és élményeket találod itt, amik a legnagyobb örömet okozzák számodra. Bármi lehet ez, a felhők nézésétől kezdve, a gyerekeiddel való játékon át, egy nagyszerű könyv olvasása vagy csak átbiciklizni a parkon.

Az alábbi kérdések segítenek rátalálni mit SZERETSZ csinálni:

 • mik azok a dolgok, helyek, élmények, amelyek a legtöbb örömet okozzák? amelyek energiával töltenek fel?
 • milyen feladatok vagy projektek töltenek el örömmel a jelenlegi munkádban? mi a helyzet az összes korábbi munkáddal – van különbség? valami, amit bármikor szívesen csinálnál? ami javítja a hangulatodat már akkor is, ha beszélsz róla?
 • ha nehezen találsz bármi örömtelit a jelenlegi munkádban, akkor vedd számba, amiket nem szeretsz csinálni, így rájössz miket érdemes elkerülnöd a jövőben.

 

AMIBEN JÓ VAGY

Ez bármi lehet, amiben jó vagy: hobbik, sport tevékenységek, képességek.

Az alábbi kérdések segítenek rátalálni miben VAGY JÓ:

 • mik azok a dolgok, amelyekben már gyerekként is jó voltál?
 • mi jön számodra természetesen, erőfeszítés nélkül?
 • milyen természetes tehetségedet vagy képességedet dícsérnek meg mások?
 • milyen munkahelyi feladatok kapcsán kérnek tőled rendszeresen segítséget a kollégáid?

 

AMIRE SZÜKSÉGE VAN A VILÁGNAK

A világ jelentheti az egész emberiséget vagy csak a legközelebbi közösségeidet – valami nálad nagyobbat. Ez az a terület, ahol hozzá tudsz járulni a nagyobb jóhoz. Az emberiségnek nyújtott szolgálat a legkisebb dolgot is jelentheti, soha ne becsüld alá akár csak egyetlen kis kedvesség értékét se.

Az alábbi kérdések segítenek rátalálni, hogyan járulhatsz hozzá a VILÁG jelenlegi kihívásaihoz:

 • melyek azok a világban jelenleg zajló aktuális kihívások, témák, amelyek megszólítanak? amiknek a megoldásában szeretnél részt vállalni?
 • kik inspirálnak? mi az ő szakterületük?
 • melyek azok a mindennapi „kis” gesztusok és pillanatok, amikor át tudod adni magad egy jó ügynek?
 • mik azok a jó ügyért zajló programok, amikhez szívesen csatlakoznál a munkahelyeden, a lakókörnyezetedben vagy online?

 

AMIÉRT FIZETNEK NEKED

Néha az amit szívesen csinálunk és amit a szenvedélyünknek tartunk, nem feltétlenül egyezik azzal, amiért pénzt is tudunk keresni – legalábbis nem azonnal. Függ a gazdasági helyzetünktől, a kultúránk vagy az országunk értékrendjétől, a személyes és családi helyzetünktől is.

Ha a szenvedélyünket, a természetes adottságainkat és a mások számára történő értéket – az egyedi szolgáltatásunk amiért mások hajlandóak pénzt is adni – , akkor már közelebb kerültünk, hogy megtaláljuk a számunkra értelmet adó és hosszú távon kiteljesedést nyújtó karriert.

Gondold végig az alábbi kérdéseket, hogy rátalálj a HIVATÁSODRA:

 • milyen szolgáltatást vagy terméket tudnál nyújtani, amiért az emberek hajlandóak lennének fizetni?
 • milyen munkakörben tudnál dolgozni vagy a jelenlegi képességeidet, készségeidet hasznosítva akár újfajta munkakörben is?

 

Ne feledd, ez egy folyamat. Szánj rá időt, hogy átgondold a fenti területeket és megválaszold a kérdéseket. Próbálj meg a válaszok mögé nézni, és felfedezni a visszatérő mintázatokat.

Végső soron, az Ikigai-jod egyedi és csak rád jellemző, így megérteni és tudatosabbá válni, hogy mi okoz neked örömet, mik a természetes adottságaid, kik inspirálnak, és hogyan tudsz másoknak segíteni – ezek vezetnek majd el egy igazán tartalmas és kiteljesedett karrierhez.

Tetszett ez a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a bölcsességet.